Rólunk

Minden családban kallódnak régi fotók a nagyszülőkről, felmenőkről és régi barátokról. Néhányról alig valamennyit tudunk (esetleg a hátoldalán szerepel egy évszám vagy egy helyszín), néhányról novellányi háttértörténet is kering a családban, és néhány családban még van élő rokon, akitől meg lehet kérdezni, hogy kik vannak a képeken. Lehet, hogy kissé sérült, megfakult, hiányzik a sarka, de a lényeg még ott van a papíron, a régmúlt korok lenyomata. Szeretném, ha ez a múlt nem kallódna el, hogyha bárki megnézegethetné ezeket a képeket.

Az Örmény Arcok oldalra mindenki beküldheti régi fotóit, melyen teljesen vagy részben örmény származású személyek is szerepelnek. A kapott képeken javítunk, hogyha kell, kiretusáljuk a sérüléseket, helyrehozzuk őket és a beküldő által megadott megfelelő információk feltűntetésével feltöltjük az oldalra, hogy bárki megnézhesse, kereshessen közöttük. Mindenkinek más miatt érdekes egy régi fotógyűjtemény. Van, aki az arckifejezéseket szereti nézegetni, van, akit a ruhák érdekelnek (nem csak a női divat, hanem akár katonai egyenruhák, gyermekek öltözékei) és van, aki egy nemzetiség jellemzőit szereti felfedezni a fotók százait végig böngészve.

Hogy a képek rendszerezetten és kutathatóan kerülhessenek be az oldalra, készítettünk egy word dokumentumot, amiben elkérjük képenként azokat az információkat, amelyeket majd a kép mellett megjelentetünk az oldalon, hogy segítsék majd a képek közötti tematikus keresést. Ez a dokumentum letölthető innen (https://ormenyarcok.hu/index.php/kep-bekuldese/ ). Minden fotóhoz külön ki kell tölteni egy-egy word dokumentumot, melynek lehetőleg ugyanazt a nevet kell adni, mint a kép elnevezése. Ez nagyban segíti munkánkat, hogy a mappákban a kép és a hozzá tartozó leírás egymás mellé kerüljön, ne kelljen keresgélni.

Az Örmény Arcok gyűjtemény az Erdélyi Örmény Kulturális Központ projektje.

Az Erdélyi Örmény Kulturális Központ (EÖKK) feladatának tekinti, hogy mindazt a tudásanyagot, melyet tartalomként, kincsként az elmúlt évtizedek során összegyűlt, hogyan bővíthetnénk és milyen formában dolgozhatnánk úgy fel, hogy a mai modern megjelenési formáknak köszönhetően megpróbáljuk elérni azon fiatalabb korosztályokat, akik a hagyományos publikációs formákra nem vevők, vagy nem kíváncsiak, viszont megszólíthatók egy-egy érdekes rövid cikkel, egy-egy mesélő fényképpel, vagy egy izgalmasnak ígérkező rövid filmanyaggal.

 

A Központ missziója:

„Összegyűjteni, dokumentálni és a mai igényeknek megfelelő, rendszerezett formában bemutatni mindazt az értéket, amely az elmúlt több, mint huszonöt év munkája alapján összegyűlt az erdélyi örmény kulturális területen.

Gyarapítani, bővíteni ezen értékek körét és számát, lehetővé tenni az erdélyi örmény témájú kutatást a kultúra különböző területein.

Gyűjteni a családtörténeteket és ezen kulturális értékekkel összekapcsolva kutathatóan létrehozni a magyarörmények minél teljesebb történetét a történelmi és a mai Magyarországon.

Megszólítani és identitásában megerősíteni az erdélyi örmény gyökerű családokat, személyeket, a különböző korosztályokban.

Tudományos módszertannal vizsgálni, megtalálni és rávilágítani azokra a pontokra, amelyek a magyarörmény családok életét, életútját meghatározóvá teszik.

Bemutatni a magyarörmények sok száz éve, üldöztetésben, elnyomásban is megtartott katolikus elkötelezettségét és az ezen alapuló értékeket, családban, közéletben.

Teret és lehetőséget adni az erdélyi örmény gyökerű családoknak, személyeknek a találkozásra, a személyes és kulturális kapcsolatok megélésére. Bemutatni a művészet, a tudomány, a kultúra különböző területein tevékenykedő erdélyi örmény gyökerű személyeket.”